Control. Îl avem sau nu?

„Sarcina principală în viață este simplă: să identific și să separ lucrurile, astfel încât să pot identifica pe cele externe care nu sunt sub controlul meu și care au legătură cu alegerile pe care le controlez de fapt”. – Epictet

Dicotomia controlul stă la baza filozofiei stoice. E un concent foarte simplu de înțeles, încât și un copil l-ar putea înțelege. 

Ce putem controla? Gândurile și acțiunile noastre. 

Ce nu putem controla? Restul. 

De aceea nu ar trebui să ne îngrijorăm de lucrurile asupra cărora nu avem nici un control. 

Iată câteva exemple specifice de lucruri care sunt în puterea noastră:

  • opiniile tale
  • obiectivele tale
  • dorințele tale
  • actiunile tale
  • reacția ta la evenimente

și iată câteva lucruri care nu sunt:

  • rezultatul unui eveniment
  • sănătatea ta
  • averea ta
  • reputația ta
  • trecutul

Da, nici măcar sănătatea, averea și reputația nu sunt sub controlul nostru. Fiindcă noi nu putem să controlăm ce fac ceilalți. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an e exemplu cel mai potrivit. Nici nu știi când poți să te înbolnăvești. Sau nu poți să știi când economia va scădea. 

De aceea n-ar trebui să creștem stresul mental pe care ni-l provocăm singuri. 

De multe ori ne facem scenarii și ne ducem într-o spirală de îngrijorări și presupuneri asupra cărora nu avem nici un control. Și pierdem timpul aiurea așa. Și ne facem singuri să suferim degeaba. 

„Suferim mai des în imaginație decât în realitate” – Seneca

Mintea umană e un lucru fascinant. Are abilitatea de fi propriul torționar. Și o face cu o plăcere malefică uneori. 

Am pierdut multe nopți din cauză că nu puteam să adorm din cauza unor discuții interminabile. Discuții imaginare, dar care mă țineau trez din cauză că mă enervau. Stăteam și purtam discuții și presupuneam ce gândește interlocutorul meu. Și presupuneam că mă v-a enerva. Așa că deja mă enervam.

De multe ori noi acționăm așa cum credem că ne văd ceilalți. Încercăm să ne ridicăm la așteptările pe care credem noi că ei le au pentru noi. Când de fapt noi nu controlăm asta. 

Dacă am fi sinceri cu noi și cu gândurile noastre, am acționa altfel poate. Ne facem griji prea mult de o opinie pe care oricum nu o putem controla. 

Ceea ce putem să facem e să încercăm să influențăm prin acțiunile noastre. Fiind verticali asupra propriile gânduri. 

Luați în considerare analogia unui arcaș care trage o săgeată:

Arcașul poate avea cea mai bună postură, cel mai bine făcut arc și săgeata cea mai dreaptă; dar în momentul în care eliberează săgeata, nu depinde de el dacă atinge ținta sau nu.

O rafală de vânt ar putea lovi săgeata în aer, o pasăre zburătoare ar putea să o intercepteze sau ținta ar putea cădea pentru că nu era fixată corect.

Ai putea să faci totul perfect și obiectivul să nu fie îndeplinit din cauza unor evenimente externa. Rezultatul final nu ar fi vina ta. Dar dacă nu ați încercat tot posibilul, ați eșuat deja.

Pentru că tot ce puteți face este să vă concentrați asupra a ceea ce puteți controla și să încercați tot posibilul pentru a obține rezultatul preferat.

Mi-am pierdut multe ore din viață, îngrijorându-mă de niște întâmplări fictive. Ce existau doar în capul meu. Nu am cum să recuperez acele ore. Sunt în afara controlului meu. 

Ce pot să fac este să am un control mai bun de acum încolo. 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.