Ce înseamnă time management?

Titlul nu e o întrebare retorică. Chiar vreau să știu ce înseamnă time management. De vreo câțiva ani buni tot am în cap această întrebare. Ce înseamnă un time management bun? Am citit cărți, mi-am luat cursuri și m-am uitat la video-uri pe youtube. Fiecare autor și specialist în time management are un răspuns diferit.

Unii zic că ar trebui să îți planifici ziua de când te scoli și până te duci la somn. Fiecare pahar de apă băut, fiecare masă, fiecare pas pe care-l faci trebuie să aibă un scop. Chiar și pauzele și nimicul pe care-l faci în pauza aia trebuie programat, fiindcă doar așa o să fii productiv și eficient. Asta cu productivitatea e o altă problemă, da’ nu e acum momentul.

Alții zic că de fapt n-ar trebui să stai să îți planifici fiecare minut, că trebuie doar să îți setezi niște chestii de făcut în fiecare zi și să le faci pe alea. Și așa o să fii mai productiv și fericit și mulțumit cu tine.

Recent am făcut un curs ce îmi zicea că de fapt time management nu există și există doar energy management. Nu poți să îți controlezi timpul, îți controlezi energia de fapt. Activitățile ți le împarți în activități care îți dau energie și care te storc de enegie. Un concept nou, ce mi-a plăcut, dar tot parcă nu mi-a răspuns la întrebare.

Cine a creat conceputul de time management? M-am dus la nenea google și am pus chiar această întrebare și răspunsul vă va șoca. Conceptul de time management a fost creat pe la 1911 și a fost gândit pentru eficientizarea productivității în fabrici. Ca multe alte concepte din dezvoltarea personală, s-a luat un concept destinat organizațiilor și a fost transformat ca o necesitate personală.

Tu, omul, trebuie să fii productiv. Că altfel ești o scursură a societății, un nimeni în drum, o să fii nefericit și urât de toți.

Mă gândeam de țăranul român de la țară. La bunica mea. Ea nu se gândește la time management. Da’ știe că trebuie primăvara să planteze tot ce are nevoie, dacă vrea la toamnă să beciul plin. Ea se trezește dimineața, nu pentru că așa fac toți CEO’s de success, ci fiindcă trebuie să dea drumul la găini din poiată.

Țăranul român nu are conceptul de time management, nu există așa ceva pentru el. Dar el știe că dacă nu ară la timp, n-o să aibă recoltă și dacă nu are recoltă, n-o să aibă ce mânca. Dacă nu se trezește dimineața să mulgă vaca și să o ducă la cireadă, trebuie să o țină acasă. Nu există time management, există ce trebuie făcut și trebuie făcut la timp că altfel n-ai ce mânca.

Timpul e relativ. Și uneori poate trece mai repede sau mai puțin. Nu poți să-l mangeruiești. Poți doar să controlezi ceea ce faci tu și să faci ceea ce trebuie. Poți să îți controlezi tu acțiunile. Și să fii împăcat cu ele.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.