Ce înseamnă o viață care merită trăită?

Image by AndreasAux from Pixabay

Era o vreme când credeam că știu răspunsul. Credeam că știu ceea ce vreau de la viață, și mai ales, credeam că știu de ce am nevoie ca viața mea să merite trăită. Dar sincer să fiu, nu știu dacă am un răspuns.

De multe ori aud expresia “O viață avem, trebuie să o trăim când mai bine”. Da nu știu dacă am stat vreodată să găsesc esența acestei fraze. Ce înseamnă să trăiești cât mai bine, sau ce înseamnă o viață care merită trăită?

Fiecare are un răspuns diferit la această întrebare. Pentru unii înseamnă o familie, o casă, un concediu la mare în fiecare an. Pentru alții înseamnsă mers în club în fiecare week-end și dansat toată noapte. Poate și un dans în doi, dar acasă. Unii oameni vor să-și ajute comunitatea, să încerce să îmbunătățească măcar un pic și viața altora, nu doar a lor.

De câteva zile tot încerc să-mi caut răspunsul. Cum spuneam la început, credeam că-l știam. Dar meditând mai mult asupra întrebării, mi-am dat seama că răspunsul meu poate nu e cel adevărat sau, poate mai bine spus, nu e cel pe care-l căutam eu.

Eu când eram mic eram sărac. Poate nu sărac lipit, că aveam haine, mâncare, un acoperiș deasupra capului, da’ eram sărac. Nu realizam atunci asta; sau poate că o realizam inconștient, da’ odată ce-am crescut am putut să-mi dau seama de sacrificiile făcute de mama ca eu și fratemiu să nu ducem lipsă de nimic. Și din cauza lipsei banilor am crezut că scopul meu în viață o să fie să fac bani. Credeam că asta înseamnă să ai o viață împlinită. Să ai bani.

Acum am bani. Nu foarte mulți, da’ destui încât să nu duc lipsă neapărat de nimic. Așa mi-am dat seama că nu banii erau problema pentru mine. Că odată ce am avut bani, teortic trebuia să mă simt mai împlinit. Dar nu era așa.

Dar tot simțeam că parcă ceva lipsește. Am crezut că timpul este problemă. Aveam prea puțin timp. Așa am început să mă trezesc la ore nebunești cum ar fi ora patru dimineața. La început nici n-am știut de ce fac asta. Am început să mă trezesc la ora 4 și abia după aia mi-am căutat ceva de făcut. Ceva care să mă facă să mă trezesc la 4 în continuare.

Dar nici asta nu m-a făcut să mă simt împlinit. Simțeam că mă învârt în cerc. Nu ajungeam nicăieri. Ce voiam eu de fapt?

Banii pentru mine înseamnau libertate. Libertatea de a face ce vrei, de ați lua ce vrei, de a merge unde vrei. Libertatea de a fi așa cum vrei tu. Să nu fii constrâns.

La fel și cu timpul. Voiam mai mult timp pentru mine. Nu-mi plăcea că lucram mult și nu mai aveam timp și pentru mine. Și încercam să compensez, crezând că-mi pierd timpul dormind. După multe nopți pierdute așa, am ajuns la concluzia că mă agit degeaba. De fapt eu am toată libertatea din lume. Pot să fac fix ce vreau eu. Timpul meu, este doar al meu. Și pot să mă bucur oricând de el.

Iar banii n-o să-mi ofere libertatea pe care eu o caut, fiindcă banii n-o sa fie niciodată de ajuns în felul ăsta. Nu banii îmi oferă libertatea de a face ce vreau, ci eu.

Nu știu dacă am găsit răspunsul la întrebarea ce înseamnă o viață care merită trăită, dar știu că avem cu toții un răspuns diferit la ea. Și pentru mine, ceea ce contează în acest moment, este să mă bucur de ceea ce îmi place să fac. Să scriu, să fac video-uri pe youtube, să citesc, să mă uit pe grafice și să analizez companii. Să încerc să fac o lume mai bună, așa cum cred eu că pot să o fac.

Ce înseamnă o viață care merită trăită? Să fiu eu sincer cu mine. Și să acționez fix așa cum vrea eu și in virtutea a ceea ce pot să fac acum.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.