30 de zile de coding

(sursa: pixabay.com)

De prin facultate cochetez cu coding-ul. Am încercat HTML, am încercat să învăț JavaScript, SQL prin anul I de facultate. Dar niciodată nu am trecut de câteva zile de învățare.

Poate din cauză că nu aveam motivația necesară. Sau fiindcă era cursul gratuit și eu preferam să mă uit la seriale sau să mă joc.

Lumea e schimbătoare și niciodată nu știi când un set de abilități îți vor fi de ajutor. Da acum am un job stabil și totul merge relativ bine, dar cine știe ce se va întampla peste un sau doi. Cine știe cum va fi lumea dupa COVID? Dacă e ceva ce ne-a arătat această pandemie, este că totul este posibil.

M-am gândit să încerc din nou să învăț programare. Aș fi vrut să învăț python, doar findcă am auzit că python e cool și ușor de învățat (e ușor dar nu chiar așa ușor). Am mai cochetat cu site-uri gratuite, dar cum am zis mai sus, site-urile gratuite nu prea mă motivează să învăț.

Când am învățat HTML, am folosit Codeacademy. E un site ce oferă cursuri de programare gratuite, dar are și variantă plătită. Mi-a plăcut mult stilul lor educațional așa că m-am interesat cât costă și după o mică dezbatere internă mi-am luat varianta plătită (mă costă doar 90 de dolari pe lună).

Am făcut testul lor intern de aflare a path-ului ce mi-ar fi fost cel mai potrivit și rezultatul testului mi s-a potrivit de minune. Mi-au recomandat să învăț cursurile lor din “Data science”, un domeniu ce mi se potrivește perfect. Mie îmi place să stau să analizez date, să mă uit pe grafice și să scot informații din ele.

În cursul de Data Science de pe CodeAcademy începi cu SQL, continuii cu Python și termini cu Machine Learning. Întreg cursul are o estimare de finalizare de vreo 3-4 luni. Într-o lună am ajuns la 25%, dar asta fiindcă am făcut tot ce era legat de SQL într-o singură săptămână când am fost în concediu și am stat 8h/zi să învăț.

Timp de 30 de zile am intrat zilnic pe platformă și am stat să lucrez cel puțin 30 de min în fiecare zi(de obice stau mai mult). Mi-am dat seama că programarea îmi place foarte mult. Nu prin lecții mi-am dat seama de asta, ci făcând proiecte.

Prin câteva linii de cod poți să aduci la viață idei. Mă simt de parcă am descoperit o nouă lume sau că un val mi s-a luat de pe ochi. Când am terminat primul meu proiect, m-am simțit din nou ca un copil ce se joacă cu plastelină.

Mă uitat în week-endul ce a trecut la youtuberi ce programează și am văzut cât de multe poți să faci. Și asta mă motivează și mai mult să învăț. Vreau și să pot să dezvolt aplicații, sau să fac jocuri, să fac website-uri interactive. Vreau să pot să dau viață ideilor mele.

Dar nu pot să las valul motivației să mă ducă pe coclauri. Fiindcă atunci când vrei să fac prea multe deodată și nu ești pregătit, motivația scade cât ai zice pește. Am avut experiențe din astea în trecut, când voiam să fac totul deodată și nu aveam răbdarea necesară să învăț.

Înainte să fac aplicații și să dau viață ideilor mele, trebuie să învăț și să să termin cursul ce l-am început. Să nu las cele 30 de zile să fie doar 30 de zile. Trebuie să fac toate lecțiile și toate proiectele ce le am la dispoziție și să îmi îmbunătățesc abilitățile de programare.

Și după aia… după aia mai vedem.

PS: Dacă Codeacademy vi se pare interesant, puteți da click aici (link de referral, dacă vă luați varianta pro, primesc o lună gratuit)

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.