Skilluri esențiale: Time management

„Timpul este ceea ce ne dorim cel mai mult, dar ceea ce cheltuim cel mai rău.” – William Penn

Oh, Gaia, de ce a trebuit să dai naștere unui copil ca Chronos?

Timpul, însăși esența vieții, elementul universului ce pare că nimeni nu-l înțelege. Ce este timpul? Cum funcționează? Vom putea vreodată să-l înțelegem?

Răspunsul la aceste întrebări este: Nu știu, nu știu, poate?!

Dar nu trebuie să înțelegem timpul ca un concept,pentru a înțelege că ne afectează.E la fel ca electricitatea. Nu trebuie să înțeleg cum funcționează pentru a ști că fără electricitate n-aș putea să scriu aceste cuvinte.

Timpul este cel care ne guvernează viața de zi cu zi. Chiar și cuvântul zi este un element de măsurare a timpului.

Deci, dacă nu putem defini timpul, cum am putea gestiona ceva ce nu putem înțelege? Ei bine, lucrul bun este că nu trebuie să înțelegi timpul pentru asta, la fel cum nu trebuie să înțelegi aerul pentru a putea respira.

Societatea umană s-a gândit la un mod foarte bun de măsurare a timpului, bazat pe rotația pământului în timpul soarelui. Astfel avem ani, luni, săptămâni, zile, ore, minute și secunde. Și trebuie doar să gestionăm aceste lucruri mici.

De ce ar trebui să învățăm să ne gestionăm timpul?

Devii mai concentrat. Imaginați-vă că doriți să ajungeți din punctul A în punctul B. Cel mai rapid mod ar fi să trasați o linie dreaptă de la A la B.

Mai puțin stres. Știi ce ai de făcut. Nu te mai gândești tot timpul la ce urmează să faci. 

Și așa devii și puțin mai productiv. Nu mai pierzi timpul făcând lucruri pe care nu vrei să le faci, gândindu-te la cele pe care vrei să le faci. 

Nu ești convins? Îți mai dau una. Veți economisi timp. Ce? Gestionarea timpului economisește timp? Da, ai citit bine. Pentru că acum ne gestionăm timpul, deci suntem mai concentrați și mai productivi, reușim să facem mai mult, în mai puțin timp, creând astfel timp liber în programul nostru zilnic.

În zilele în care nu-mi fac nici un plan, simt la final de zi că parcă aș fi pierdut toată ziua aia. Nici n-am chef de nimic de cele mai multe ori. Mă trezesc că dau scroll pe Facebook sau 9GAG și deschid tabul de la yotube de mii de ori. 

Dar când îmi fac un plan, măcar o schiță, ziua parcă arată altfel. Parcă am și altă motivație. 

Și chiar dacă nu reușesc să fac tot ce mi-am propus, măcar am făcut ceva. 

„Cel care planifică în fiecare dimineață tranzacțiile din acea zi și urmează acel plan poartă un fir care îl va ghida prin labirintul celei mai aglomerate vieți”.- Victor Hugo

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.