Cum am început să-mi fac mini obiceiuri

Photo by Jan Huber on Unsplash

Sunt un om simplu. Nu am idealuri mari în viața, vreau doar să mă simt liber. Să pot face ceea ce vreau eu.

Dar am multe hibe. Îmi place să mă joc, să mă uit la filme, să citesc manga sau webnovels. Și îmi place să fac asta cam mult. Și pierd controlul către viciile astea. Ajung sa nu mai fac ce cred eu că m-ar duce acolo spre libertate. Aia pe care o visez eu. 

De când mi-am început viața de adult am vrut să pot fi un om serios cu un plan în viață. Un plan de care să mă țin. 

M-am tot chinuit cu fel de fel de tehnici și tehnici, doar-doar voi reuși și eu să mă țin de un plan și să reușesc să fac ce îmi propun să fac. Dar to ce am reușit să obțin a fost eșec, după eșec, după eșecl. 

Am devenit puțin obsedat de obiceiuri și transformare personală, căutând pastila magică și serul fermecat ce mă va metamorfoza în persoana care vreau să fiu. Am tot citit cărți și bloguri și m-am uitat la videouri pe youtube, totul fiind în zadar. 

Asta până când am dat de cartea “Mini obiceiuri” scrisă de Stephen Guise. O cărticică mică, de vreo 200 de pagini, ce am cumpărat-o acum vreo 3 ani. Dar până acum o lună a tot stat la mine în bibliotecă. Cred că am început să o citesc atunci când am cumpărat-o, dar am lasat-o undeva într-un ghiozdan la un moment dat și acolo a rămas. 

Probabil că vă dați seama și din titlu că în carte se discută mini obiceiurile. Ce e un mini obicei? Un mini obicei, e o activitate atât de ridicol de mică încât n-ai cum să n-o îndeplinești. Cum ar fi să faci o flotare pe zi. 

Autorul chiar povestește că toată ideea de mini obiceiuri a început cu o flotare. Voia să facă exerciții fizice și nu găsea motivația necesară, așa că s-a gândit să facă măcar o flotare. Și de la acea flotare a ajuns să facă vreo 30 de minute de exerciții. Asta l-a determinat să-și pună ca obiectiv să facă o flotare pe zi. Și să creeze acest concept de mini obiceiuri. 

Așa am început și eu să aplic ce spune în carte. După ce am citit povestea cu flotarea, am zis să fac și eu o flotare pe zi. De fapt, fac mult mai multe flotări pe zi, însă într-o vineri mă simțeam destul de obosit (și aveam și o durere teribilă de spate) și nu-mi ardea de flotări. Dar când m-am băgat la somn, mi-am adus aminte de un paragraf din carte în care Stephen spunea de cum a făcut el o flotare în pat, fiindcă în ziua aia nu făcuse nici una. Râzând, am făcut și eu la fel. M-am pus în poziția de flotare și am băgat vreo 3 flotări. După care m-am băgat la somn. 

Strategia asta de mini obiceiuri mă ajută să mă mișc într-o direcție. Să simt că chiar pot să fac orice vreau eu să fac. Așa că am început să o aplic cam la orice e important pentru mine acum. 

De vreo 3 luni tot învăț python și mă chinui uneori să trec prin tot curriculumul din cartea pe care o studiez. Însă am redus tot procesul de învățare la o linie de cod pe zi. Tot ce trebuie să fac e să scriu o linie de cod. Am zile în care reușesc să trec prin carte și să fac exercițiile complexe din ea. Dar uneori poate sunt prea obosit după muncă și nu am deloc chef să programez. Dar tot reușesc să-mi mențin mini obiceiul și scriu o singură linie de cod. Și de cele mai multe ori, să fim sinceri, n-am cum să scriu doar o linie de cod. Nici un exercițiu nu e atât de simplu (poate doar dacă fac cod să scrie “Hello world”). 

Mini obiceiurile te fac să faci mai mult. Nu e niciodată o flotare, sau o linie de cod, sau 50 de cuvinte pe zi. Mai tot timpul voi face mai mult. Însă setând bara atât de jos, n-am cum să nu fac ce mi-am propus pe ziua respectivă. 

Cu mini obiceiuri mi-am dat seama că pot să trec peste motivație, planificare și orice alte scuze aș avea. Le-am setat în așa fel, încât e imposibil să nu pot să fac zilnic măcar acel minim. Și în timp, acest mini obiceiuri vor crea un automatism pe care mi l-am creat în mod conștient.

Am doar o lună de cât folosesc această strategie. Și până acum funcționează. Mă face să mă simt bine și parcă am mai redus din stresul ce îl aveam zi de zi. Acum privesc totul din perspectiva pașilor mici. Dacă ar fi să reduc totul la cel mai mărunt pas, cum aș face să pot să încep? Și așa mă apuc de muncă. 

Voi ce mini obiceiuri v-ați face?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.