Nimeni nu îți este dator cu nimic

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Asta îmi trecea în cap zilele trecute în timp ce făceam curat prin casă. 

Nu mai știu unde am auzit expresia asta, dar știu că am auzit-o undeva, nu mi-a venit mie așa dintr-o dată în cap. Poate într-un film sau am citit-o într-o carte. Dar nu asta e important. 

Important e înțelesul din spatele acestei filozofii. Că așa văd eu această frază. Ca o filozofie. 

De multe ori avem impresia că oamenii din jurul nostru, și implicit societatea, ne datorează nouă ceva. Avem această așteptare să primim ceva în schimbul existenței și activității noastre pe pământ. Un quid pro quo existențial am putea spune. 

Însă, de cele mai multe ori, societatea nu ne dă nimic. Oamenii din jurul nostru nu se ridică la așteptările noastre.Fiindcă nu e treaba lor să se ridice la așteptările noastre. Ce credem noi că ni se cuvine nu se materializează. Rămâne în neant, doar la nivelul conștiinței noastre. Și atunci când observăm că se întâmplă asta, ne supărăm, devenim frustrați și ofticați pe societate și pe oamenii din ea. Da uite uăi, că eu fac și nimeni nu mă bagă în seamă, zicem noi pe sub mustață. 

Asta se întâmplă din cauză că așteptăm să ni se dea. Da, depunem un efort, dar nu zicem ce vrem contra acelui efort. Ne bazăm că lumea înțelege, ne bazăm că interlocutorul nostru ne înțelege intenția și se va comporta conform așteptărilor. Dar nu o va face. Fiindcă nimeni nu îți datorează nimic în viața asta. Și nimic nu vine așa de la sine. 

Dacă facem ceva și ne așteptăm să primim ceva la schimb, intenția trebuie comunicată. Cere și ți se va da, poate. Nimeni nu e obligat să îți dea, chiar dacă ceri. Dar dacă noi depunem un efort și nu spunem ce vrem la schimb, dar așteptăm să ni se dea, “we will have a bad time” cum ar zice englezul. 

În marketing avem acel call to action, care te îndeamnă să cumperi. Cum ar fi să vezi reclame, care nu te îndeamnă să cumperi la final? Care să nu îți zică că asta e așteptarea lor. Sunt și reclame din astea, desigur… dar cât de eficient sunt?

Într-o epocă a vitezei, totul e pe repede înainte și noi nu mai avem timp să ne mai pese de ceilalți. Suntem prea concentrați pe noi. Și nu zic că asta ar fi un lucru rău, ci doar că avem nevoie să-i facem conștienți pe cei din jurul nostru de ce vrem și de ce avem nevoie. 

Trebuie să ne comunicăm intențiile și să vedem cum răspund cei din jur. Fiindcă nimeni nu îți datorează nimic și ar fi o prostie să credem asta. 

Și fiindcă tot veni vorba de cerut, cer și eu un share dacă ți-a plăcut ce am scris. Lasă-mi un comentariu cu părerea ta despre subiect.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.