Cele 7 păcate capitale: Lenea

Photo by Alex West on Unsplash

Păcatele capitale sunt baza a tot ce e rău în umanitate. Cele șapte păcate capitale sunt: mândria(pride), zgârcenia(greed), mânia(wrath), invidia(envy), pofta/dorința(lust), lăcomia(glutonny) și lenea(sloth).

M-am gândit să fac o mini-serie în care iau fiecare păcat la disecat. Astăzi voi scrie despre lene.

Leneșul mai mult aleargă spune un proverb strămoșesc.

Pentru mine lenea este o boală modernă. Suntem leneși fiindcă ne permitem. Doar în societatea modernă ne putem permite să fim leneși.

Mâncarea o găsim la supermarket sau la magazinul din colț. Nu trebuie să o cultiv, să am grijă de ea câteva luni bune, aia să o culeg și să o pregătesc în așa fel încât să pot să mă hrănesc un an din ea, până fac un nou rod. Nu trebuie să o urmăresc zile întregi prin pădure, să aștept momentul potrivit să apăs pe trăgaci. Mâncarea e acolo, pe raft. O pun în coș, dau cu plasticul și gata. E a mea și pot să o mănânc. Simplu, nu-i așa?

Uneori îmi este lene să mă duc la supermarket să îmi iau de mâncare. Intru pe un site, dau 3 clickuri și vine mâncarea singură la mine. Nici nu mai trebuie să mă deplasez. Mâncarea vine singură la mine.

Dopamina e un chimical ce în trecut era obținut cu greu. Trebuia sa faci ceva ca creierul tău să te facă fericit. Trebuia să muncești pentru a avea dopamină. Acum te uiți la 2 videouri cu pisici și gata. Dopamina e acolo.

Ce motivație mai ai să faci ceva? Primești dopamină gratis.

În ziua de ani nevoile de bază sunt cam asigurate. Nu mai trăim cu frica zilei de mâine. Desigur, asta nu se aplică pentru toată lumea. Dar tu cel care citești aceste rânduri, de pe telefonul tău deștept pe care ai dat cel puțin un salariu minim, sunt aproape sigur că nu duci frica zilei de mâine.

De aia ne permitem să fim leneși. Fiindcă acum putem să fim. Acum nu te mai dă nimeni afară din trib dacă nu pui osul la treabă. O să-mi ziceți, Ștefan dar vai, eu am un job și lucrez 8 ore pe zi. La orice job, dacă faci minumul de efort, o să îți iei salariul în fiecare lună. Și asta o să îți acopere măcar nevoile de bază.

Și tocmai asta e. Minimul de efort e suficient uneori în ziua de azi să poți supraviețui. Și asta ne face leneși.

Fiind leneși stagnăm. Nu ne mai dorim nimic altceva decât doza de dopamină zilnică. Ne uitam la filme și videouri cu pisici sau căței, sau dăm scroll la nesfârșit pe Instagram, Facebook sau Tiktok.

Și eu sunt leneș. Sunt una dintre cele mai leneșe persoane pe care le cunosc. Dacă nu obțin un rezultat imediat, de multe ori renunț.

Am cumpărat domeniul blogului în urmă cu 4 ani. Am scris mai mult în ultimele 2 luni, decât am scris în ceilalți ani la un loc. De ce? Fiindcă mi-a fost lene. Primeam mai multă dopamină scrollând pe Facebook, decât dacă aș sta 20 de minute să scriu un articol.

Vorbeam cu un prieten ieri și îmi recomanda să fac mai multe exerciții fizice, să slăbesc mai repede. Am încercat eu o să dau cotită și să aduc motive, dar realitatea e că îmi este lene să fac ceva ce mi-ar fi benefic.

De ce? Naiba știe. Și probabil de asta lenea este cum păcat capital. Fiindcă nu îi putem găsi un argument logic în spatele lenei. Și fiindcă știm că lenea nu aduce nimic benefic, dar cu toate aștea suntem leneși oricum.

libris.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.

This Post Has One Comment

Comments are closed.