Cele 7 păcate capitale: Lăcomia

Photo by Peter Bond on Unsplash

Păcatele capitale sunt baza a tot ce e rău în umanitate. Cele șapte păcate capitale sunt: mândria(pride), zgârcenia(greed), mânia(wrath), invidia(envy), pofta/dorința(lust), lăcomia(glutonny) și lenea(sloth).

Ieri am scris despre lene.

Azi e rândul lăcomiei.

Nu mai poate sa manance, dar nu se-n-dura sa plece. zice un proverb din strămoși.

Nu e un secret că am probleme cu greutatea. Pentru mine a fost un absolut succes faptul că am slabit 3 kilograme într-o lună.

Cum am ajuns în situația de față? Din cauza lăcomiei. Și e lenei desigur, dar mai mult a lăcomiei.

Trăim într-o lume abundentă, niciodată în istoria omenirii n-a fost mai ușor să faci rost de mâncare. E ușor să faci rost de mâncare ce îți stârnește instante toate simțurile și îți face creierul terci de bună ce e. Fiindcă, nu-i așa, oricât de nocivă sănătății e mâncarea de tip fast-food, e al naibii de bună.

E al naibii de bună, fiindcă conține toate elementele necesare supraviețuirii. Calorii multe. Doar că în ziua de azi, o astfel de mâncare super calorică nu mai e un lux, așa cum era acum 1000 de ani. A devenit felul principal.

Și dacă atunci când a apărut pe piață MacDonalds, și KFC și Subway și restul lanțurilor de magazine, nu știam cât de rele sunt sănătății.

Acum știm, dar cu toate astea nu putem să ne oprim. Sau nu vrem. Că de putut putem. E nevoie doar de puțină voință.

Însă e mai ușor să cazi tentațiilor, decât să faci ceea ce trebuie. Trebuie să guști puțin, să iei o guriță, ca apoi să bagi pe gât toată farfuria.

Nu mai gândim logic atunci când e vorba de mâncare. Cum poate mâncarea să ne facă rău? Că dacă ar face rau, n-ar avea un gust atât de bun.

La fel ca și lenea, lăcomia e o boală modernă. Mâncarea e atât de multă, încât acum o aruncăm la gunoi. Mereu luăm mai mult decât trebuie, că cine știe. Nu mai trebuie să fim chibzuiți și cu gândul la ziua de mâine.

Nu mai trăim cu frica că o să dispară vânatul sau că n-o să crească recolta.

Trăim într-o lume a consumului, dacă nu consumăm, cineva, undeva nu își ia bonusul. Și e posibil ca cineva să fie concediat. Însă trebuie să punem piciorul în prag la un moment dat. Trebuie să punem stop instictului animalic și să îl ținem sub control.

E bine și cu mai puțin. Nu o să murim de foame. E prea mult în jur să se întâmple asta. Trebuie să fim conștienți că mâncarea e un drog și ce e prea mult strică.

Urmează pofta/dorința(lust).

libris.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.

This Post Has One Comment

Comments are closed.