Întoarcerea la birou

Image by www_slon_pics from Pixabay

E ora 7:30. Îmi verific buzunarele să văd dacă n-am uitat nimic. 

  • Telefon ✔️
  • Portofel ✔️
  • Cheile ✔️
  • Cartelă de access ✔️
  • Mască ✔️

All good. ?

Îmi iau ghiozdanul și ies pe ușă. Las aerul rece al dimineții de toamnă să mă trezească complet. Cu pași domoli și muzica în căști, mă îndrept spre birou. 

În martie 2020, în timp ce eu eram în concediu, biroul unde lucrez s-a închis. Covidul își arăta colții în România și pentru mai bine de un an jumate n-am avut altă opțiune în afară de aia de a lucra de acasă. Mă rog, aș fi putut să mă duc la un coworking space, da’ cine are bani de așa ceva. 

Timp de un an jumate, mi-am petrecut marea majoritate a timpului între pereții apartamentului. Trezit, laptop deschis, laptop închis, laptop deschis, joacă, filme sau alte chestii, somn. Și a doua zi se reia procesul. În zilele bune, ies din casă.

Dar de curând am primit o veste bună. Am primit un mail pe care îl așteptam de atâta timp: “Din septembrie birourile se deschid”. Întoarcerea la birou e voluntară, vine cine vrea, dar măcar avem opțiunea asta. Și eu aleg să mă duc cât mai mult posibil. 

Există foarte multă controversă pe net legată de întoarcerea la birou. De multe ori pare o bătălie între angajatorii care vor angajații înapoi la birou și angajații care vor să lucreze de acasă. Și pot să înțeleg argumentele ambelor tabere. Însă articolul ăsta nu e despre cine are dreptate sau nu. E despre ce îmi place mie.

Mie îmi place să merg la birou. Îmi place să am diferențierea asta dintre acasă și locul de muncă. Să am posibilitatea să îmi las problemele legate muncă, well…, la muncă. La câțiva kilometri de casă (între noi fie vorba, mai verific mailul și acasă, da’ nu mai spuneți la nimeni). 

Îmi plac cele 30 de minute de mers pe jos până la birou. Mai ascult un podcast, un audiobook sau pur și simplu las mintea să zboare pe orice playlist dau play în dimineața aia.  

Îmi place atmosfera din birou. Chiar dacă de cele mai multe ori suntem vreo 4 oameni care ajungem acolo.

Îmi place că la final de zi mă întorc acasă, nu doar închid laptopul și mă întind pe canapea. Sau deschid laptopul meu și continuii să stau lipit de scaun. 

De cealaltă parte a monedei, pot să înțeleg de ce n-ar veni unii oameni la birou. Sau de ce preferă să lucreze de acasă. Un an este foarte lung și poate te-ai adaptat la noul mod de lucru. Traficul, mai ales unul infernal cum e ăsta din Iași, poate fi o pierdere de timp. Sau pur și simplu nu îți plac oamenii și ești mai eficient de acasă. 

Toate sunt argumente valide.

Doar că în cazul meu, după cum ziceam și mai sus, prefer mai mult lucratul de la birou. Simt, chiar dacă poate fi și un efect placebo, că sunt mai productiv de la birou. Și sper ca biroul să rămână deschis, chiar dacă situația pandemiei nu pare roz deloc în momentul de față. 

Voi cum situați în legătură cu întorsul de la birou?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.