Cum se pierd kilogramele?

Photo by Siora Photography on Unsplash

Acu vreo juma de an, scriam cu mare fast că am slăbit 3kg într-o lună. Voiam să mă laud cu reușita mea. 

Lumea m-a felicitat, articolul a primit o mulțime de vizualizări (e chiar al doilea articol ca număr de vizualizări de pe blog din ultimele 6 luni), iar eu am rămas blocat într-un loop de trial and error în încercarea mea de a slăbi. 

O vreme m-am ținut de treabă. Mi-am numărat caloriile, am avut grijă cât de cât la ceea ce mâncam și pentru o perioadă totul a fost bine. Apoi, nu știu ce s-a întâmplat. Rezultatele nu mai veneau. Cântarul arăta tot timpul aceleași valori. Așa că am început să trișez, pe ici pe colo, până când toată strategia mea de a slăbi s-a dus pe apa sâmbetei. 

M-am dus înapoi cu greutatea de unde pornisem. Și am început să simt că o să rămân blocat mereu și nu voi reuși să scap de kilogramele în plus. Știam că n-o să fac beach body într-o zi, da’ parcă voiam să văd niște progrese mai mari.  

Mi-am dat seama că plânsul de milă n-o să mă ajute. Eu singur m-am băgat în situația în care sunt și tot eu sunt ăla care o să mă scoată din ea. 

Am început să analizez ce a mers bine și ce a mers rău. 

Ce a mers bine?

  • Am avut grijă ce am mâncat
  • Mi-am numărat caloriile și m-am menținut într-un regim sub-caloric
  • Am făcut exerciții (kinda)

Ce a mers rău?

  • M-am oprit din ce făceam. 

Mi-am zis că dacă am reușit să slăbesc numărând caloriile și cu un regim sub-caloric, trebuie să funcționeze și de data asta. 

Toată analiza asta se întâmpla în decembrie. Perfect pentru “new year, new me”. 

De pe la final de decembrie am început să aplic din nou metoda. Să-mi număr caloriile, să-mi gătesc singur mâncarea, pentru a ține o evidență a ceea ce bag în mine. Și am început să fac exerciții fizice zilnic sau aproape zilnic. 

Rezultatul? În ianuarie am slăbit 4kg. Și trendul e în continuare de descreștere. 

Câteodată stau și mă cert că am fost prost în toamnă când m-am oprit din număratul caloriilor. Fiindcă din cauza asta am luat iar în greutate. 

Dar dacă aș sta și supărat pe mine pentru orice tâmpenie am făcut în trecut, nu m-aș mai ridica din pat dimineața. 

Soluția e să iau lecțiile trecutului și să merg mai departe. Să mă concentrez pe ce pot să fac acum bine. Nu pe ce am făcut în trecut. 

Doar așa o să pot fi liniștit în viitor. 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.