De ce trebuie să te intereseze politica

One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors.

Plato

Aud mereu în jurul meu “mie nu îmi place politica” sau “nu mă interesează ce fac ăștia”. “Nu citesc știri”. Oamenilor nu le place nici măcar să audă de politică, deși politica și democrația stau la baza civilizației de vest, din care, facem și noi parte până la urmă.

N-am înțeles niciodată reticența marei majorități de a fi măcar informații. Uneori nu o reticență. Ci un refuz total de a fi informat. Nu trebuie sa fii un membru de partid sau din vreun ong pentru a fi interesant de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Dar măcar să ai o idee. Să fii în cunoștiință de cauză. 

Politica este știința și practica de guvernare a unui stat și reprezintă sfera de activitate social-istorică ce însumează relațiile, orientările și manifestările care apar între diversele categorii și grupuri sociale, între partidele politice, între națiuni ș.a.m.d. în vederea emancipării conceptelor proprii, în lupta pentru putere sau supremație ideologică, etc. Deși termenul este folosit în general în legătură cu actul de guvernare, el poate fi identificat în toate interacțiunile grupurilor umane.

Wikipedia

Legile, economia, societatea pe de-a întregul ei sunt infulențate direct de cei care fac politică. Viața de zi cu zi e influnețată de oameni politici, partide, instituții. Ei sunt cei care dețin cheia bunăstării sau antonim bunăstare noastre. Toate interacțiunile umane se bazează pe politică, într-un fel sau altul?

De ce nu am vrea să știm ce fac și ce zic oamenii ăștia? Ăștia care fac politică vreau să zic. Ne punem niște ochelari de cal și nu ne mai uităm în jurul nostru. Ne băgăm capul în nisip ca niște struți. Ne facem că nu vedem mizeria din jurul nostru.

Faptul că marea majoritate a politicienilor e coruptă n-ar trebui sa fie o descurajare de a fi interesat de politică, ci din contră. Ar trebui sa fie un motiv de furie și indignare. De ce sa le acceptăm unor corupți să fie la conducerea țării în care trăim. De ce sa le acceptăm să ne reprezinte? Dacă reprezentantul tău e un corupt agramat și incompetent, ce zice asta despre tine?

De asta ar trebui sa te intereseze politica. Fiindcă dacă te ascunzi sub argumente slabe, la conducere vor fi oameni slabi. Și în momentele în care vom avea nevoie de lideri, aceștia vor lipsi cu desăvârșire. 

Și putem da vina pe ei da când totul se duce de râpă. Dar în același timp, ar trebui sa dăm vina și pe noi, fiindcă noi am fost cei care le-am permis unor oameni de paie să ajungă în poziții de putere.

Și da. Politica în sine e scârboasă și grețoasă. E plină de compromisuri și dezamăgiri. Poate omul sau partidul pe care l-am votat nu s-au comportat conform așteptărilor noastre. Ce facem? Nu mai participăm la vot? Închidem iar obloanele și stăm în bula noastră? Din contră. Mergem și le dăm un semnal la vot.

Democrația funcționează. Doar dacă poporul participa.

Later edit:

Am scris articolul ăsta acum câteva zile și n-am mai apucat să-l public. Și azi dau de știrea asta pe Hotnews. Na, poftim. Cum zoaiele societății ajung primari și apoi deputați și cine știe, poate miniștri. Aceste animale politice cărora le permitem să ne reprezinte. Fiindcă pe noi, ca societate nu ne interesează politica.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă un share.